Riksbanken sänker styrräntan – flaggar för fler sänkningar

Under tisdagen meddelade Riksbanken att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter. Från 3,75 till 3,50 procent. Det är den andra räntesänkningen i år och en tydlig indikation på att inflationen nu är under kontroll. Beskedet var relativt förväntat och flera av storbankerna hade en sänkning i sina prognoser. 

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Riksbankschef Erik Thedéen. Pressbild: Sveriges Riksbank. Fotograf: Johanna Hanno.

Samtidigt som Riksbanken sänker styrräntan är många experter överens om att det kommer att komma fler sänkningar framöver, i och med att inflationen anses vara under kontroll. Konjunkturinstitutet prognostiserar exempelvis ytterligare fem sänkningar fram till nästa sommar.  

Styrräntan och förväntningarna om utvecklingen av styrräntan har stor påverkan på bostadsmarknaden. De rörliga bolåneräntorna följer styrräntan och brukar ligga drygt en procentenhet högre. När bolåneräntorna går ner, sjunker också räntekostnaderna för hushållen – vilket tenderar att öka köpviljan på bostadsmarknaden. Ofta med stigande priser och högre aktivitet på bostadsmarknaden som följd.  

För hushåll med 3 miljoner kronor i rörliga bostadslån har räntesänkningarna hittills i år inneburit en minskad räntekostnad på drygt 1 200 kronor i månaden före ränteavdrag. Man ska dock ha med sig att de rörliga bostadslånen i praktiken är bundna i tre månader, så den minskade räntekostnaden kommer med några månaders fördröjning från det att Riksbanken sänker styrräntan.

Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg kommenterar:

– Räntesänkningen innebär ytterligare lättnader för de hårt pressade hushållen. Det innebär också ett steg mot en bostadsmarknad där fler vågar och känner att de kan agera på sina flyttbehov. Vi såg en tydlig effekt på bostadsmarknaden efter den senaste räntesänkningen, men det är fortsatt ganska trögt med svårigheter för köpare och säljare att mötas och rekordlånga säljtider, säger han.

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer i september, och det finns en hel del som tyder på att vi då får ytterligare en sänkning. 

Läs även:Prisförväntningarna sjunker i augusti.